Autor / Wiadomość

Przepisy kulinarne czyli sekrety hobbickiej kuchni

Pearl
Administrator



Dołączył: 22 Sie 2007
Posty: 1394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Buckland (Sieradz)

PostWysłany: Pon 12:09, 03 Wrz 2007     Temat postu: Przepisy kulinarne czyli sekrety hobbickiej kuchni


Szlachetni goście, w tym temacie hobbici podzielą się z Wami sekretami swej kuchni. Zachęcam również inne plemiona do prezentowania tu przepisów na smakowite potrawy.

Oto przepis na pyszne serowe pączki:

Składniki:
- 1/2 kilograma białego sera (taki, jak na sernik, żeby nie trzeba było mielić)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 paczka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 5 całych jaj
- kieliszek khazadzkiej wódki

Wszystkie składniki wymieszać, rozgrzać olej w małym garnku (poziom oleju w garnku 8-10 cm). Nabierać łyżką przygotowaną masę i kłaść na rozgrzany olej (łyżkę przed każdym nabraniem zanurzać w wodzie). Pączki wchłoną olej i spęcznieją. Aby uzyskać ładny kolor, należy od czasu do czasu odwrócić je na drugą stronę. Kiedy pączki są już gotowe, można je posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!
Zobacz profil autora
Pearl
Administrator



Dołączył: 22 Sie 2007
Posty: 1394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Buckland (Sieradz)

PostWysłany: Sob 14:45, 08 Wrz 2007     Temat postu:


Przepis na bananowe łódeczki (jeszcze nie wypróbowany):
Banany

Składniki:
• 2 cytryny
• 6 bananów
• 200 ml mleka
• 50 ml śmietany 36 %
• 3 łyżki cukru
• 6 dużych jajek
• 10 g mąki pszennej (przesianej)
• 10 g mąki kukurydzianej (przesianej)
Sposób przyrządzania:
• Rozgrzej piekarnik do 200 stopni bez termoobiegu.
• Wyciśnij sok z 2 cytryn do miski.
• Połóż banana na desce do krojenia tak, żeby przypominał literę U
• Wytnij górny pasek skórki (wycięty pasek powinien mieć długość całego banana i szerokość ok.2cm.
• Wydrąż łyżeczką miąższ. Przełóż miąższ do miski z sokiem z cytryny
• Wszystko wymieszaj, a następnie rozgnieć widelcem.
• Zagotuj mleko ze śmietaną i 1 łyżką cukru.
• Oddziel żółta od białek.
• Do żółtek dodaj 1 łyżkę cukru i ubij.
• Dodaj do żółtek oba rodzaje mąki i wymieszaj.
• Wlej do masy połowę gorącego mleka ze śmietaną, wymieszaj i dodaj do garnka z mlekiem.
• Gotuj na ogniu ok. 30 sekund.
• Dodaj do bananów i wymieszaj.
• Do białek dodaj 1 łyżkę cukru i ubij na pianę.
• Dodaj pianę do masy bananowej, wymieszaj.
• Łódeczki bananowe ułóż w foremce, wypełnij przygotowaną masą.
• Wstaw do piekarnika i po 5 minutach zmniejsz temperaturę do180 stopni.
• Piecz jeszcze 8 minut i od raz podawaj.
Zobacz profil autora
Rohwyn




Dołączył: 14 Wrz 2007
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Edoras \ Częstochowa

PostWysłany: Pią 9:57, 14 Wrz 2007     Temat postu:


W takim razie wzbogacę waszą kuchnę o kilka średniowiecznych potraw Wink
(uwaga ! przepisy i jadalność rezultatu nie zostały jeszcze sprawdzone ! xD)

Potrawa z Bobu 1
Składniki:
· bób
· buljon wołowy
· imbir
· masło

Bób gotuj w bulionie, dopraw imbirem. Odsącz. Podawaj z masłem.

Potrawa z Bobu 2

Składniki:
· bób
· cebula
· czosnek
· "słodki proszek" -mieszanka słodkich przypraw
· ( zawiera cynamon, gałkę muszkatołową, goździki oraz cukier)
· olej z oliwek do smażenia
Ugotuj bob do miękkości, odcedź i wysusz. Ugotuj obraną całą cebulę do miękkości i połącz ją z czosnkiem. Dodaj to do bobu. Podsmaż na oliwie.

Potrawa z bobu 3

Składniki:
· masło
· cebula
· bób

Rozpuść masło w rondlu i zeszklij na nim pokrojona drobno cebule. Dodaj gotowany bób. Mieszaj aż do zrumienienia bobu i cebuli. Posól do smaku


Smacznego Smile
Zobacz profil autora
Blueberry




Dołączył: 05 Wrz 2007
Posty: 23
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 19:53, 17 Wrz 2007     Temat postu:


Mhihihi... Moja Ulubiona przekąska jest baaardzo łatwa do wykonania:
Potrzebujecie:
1 duży oscypek
2 jajka
bułka tarka

Pokrójcie oscypka na plastry-ok 2cm grubości. Wytarzajcie w jajku, obtoczcie w bułce. Ponówcie tarzanie i obtoczenie raz jeszcze. Smażcie na oleju, aż panierka nie nabierze złocistobrązowej barwy... Możecie delikatnie nacisnąć widelcem, by sprawdzić, czy ser już jest miękki...
Smacznego ^^
Zobacz profil autora
Mortis




Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 312
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Minas Ithil

PostWysłany: Pon 21:29, 12 Lis 2007     Temat postu:


Ja preferuję mięso... Świerzy, krwisty kawał miecha... Ale na Hobbicką kuchnie też się zgodzę...

Proszę przepisy, a nie komentarze do przepisów Razz
Zobacz profil autora
Morgoroth




Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 329
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zewsząd

PostWysłany: Pon 19:42, 19 Lis 2007     Temat postu:


Wziac jednego elfa i sprac go na kwasne jasbko i uformowac kulpety. Nastepnie rozkroic rohirrima, polac pozostala z elfa miazge kwia ew. czerwonym winem, usmazyc na tluszczu rohhirima. Ochlapy rzucic orkom. Zjadac walcami. orkow mozna rzucic vivernie. Na deser zjesc glowe hobbita <radze wyjac galki oczne- ja osobiscie nie lubie dy przy rozgryzaniu wyplywa ply>. móg zostacić. Rozciąć czaszkę pazurem viverny, mozg posolic, wycisnac troche krwi z konia rohhirima. Zjadac palcami

Bon apetite!
Zobacz profil autora
Lilly Beerwood




Dołączył: 22 Sie 2007
Posty: 88
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Shire(białystok)

PostWysłany: Wto 17:43, 20 Lis 2007     Temat postu:


Moja droga morgoroth miało nie być przepisów z hobbita;) a swoją drogą orczego mięska nikt by nawet spóbować nie chciał a fu !Very Happy nie smaczni pewnie jesteście
Zobacz profil autora
Asnarak




Dołączył: 09 Paź 2007
Posty: 473
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 4/5

PostWysłany: Wto 18:33, 20 Lis 2007     Temat postu:


konizna to gówno, a krew w wiekszym nartężnieju w układzie trawienia to trucizna, zakrzepy w żałodku to smierć, ja jadłem kiedyś pychote ale nie wiem jak ja zrobic, tego robić z ciasta wielki pieróg w niego wcisnać ser żułty i salami pokrojone na kwaałeczki ,ale caął sztuka polega na tym aby do srodka wcisnać surowe jajko, aj waj pychodka, tylko jak upiec to aby jakao sie nie ścieło , w grócie rzeczy białko ścina sie przy 60 stopniach celcjusza ser topi sie w miejszej salami wystarczy podgrzać a ciasto mozna wczesniej upiec to wymaga eksprymetu ale nie uwierzycie jakie dobre zyłtu z serkiem no nie da sie opisać.
Zobacz profil autora
Morgoroth




Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 329
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zewsząd

PostWysłany: Wto 23:21, 20 Lis 2007     Temat postu:


eee tam :> a ja lubie ugotować ryż w wodzie z dodatkiem vegety, na patelni podsmazyc ogorka kiszonego, papryke, ciut kukurydzy. Na drugiej patelni podsmazyc mieso mielone. Podsmazone warzywa doprawic i wymieszac z koncentratem (ja lubie dodawac czosnek lub chill ale to wg.wlasnego uznania). Wszystko przerzucic na leobka patelnie, wymieszac, dodac ketchup, podsmazyc. Podawac na goraco Smile
Zobacz profil autora
Mortis




Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 312
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Minas Ithil

PostWysłany: Śro 22:31, 21 Lis 2007     Temat postu:


Dobra.... Moje ulubione danie to jajecznica z pomidorem...
bierzemy jednego pomidorka odparzamy go we wrzątku ( uprzednio nacinając skórkę) Obieramy go ze skorki... Poczym chlastamy go na plasterki i wrzucamy na patelnie i.... I czekam aż zrobi się z niego czerwona miazga na patelni( oczywiście trochę mu pomagamy stać się czerwoną miazgą)... Mo i wrzuca jajka tyle ile kto chce... Ja wrzuca trzy-cztery sztuki... no i mieszamy aż się zetnie....
Zobacz profil autora
Asnarak




Dołączył: 09 Paź 2007
Posty: 473
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 4/5

PostWysłany: Pią 2:06, 23 Lis 2007     Temat postu:


osobiscie wole nie obierac pomidora wystarczy pokrojony, najlepiej też jak pomidorów jest niemal tyle samo co jajek, co do jajecznicy słyszałem i jadłem tez taka kombinacje ze dodawało sie do niej smeitany wtedy stawała sie bardzo delikaatna w smaku
Zobacz profil autora
Mortis




Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 312
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Minas Ithil

PostWysłany: Pią 14:53, 23 Lis 2007     Temat postu:


Masz całokowitą racje....
Zobacz profil autora
Morgoroth




Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 329
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zewsząd

PostWysłany: Pią 18:51, 23 Lis 2007     Temat postu:


Offfy....

Obrac ziemniaki (ok 10 duzych) i pokroic w plasterki. Pokroic bardzo drobno cebule (1 srednia lub mala-jak kto woli) , wymieszac z utartym zoltym sercem. Naczynie zaroodporne posmarowac maslem, ulozyc grubsza warstwe ziemniakow, posypac sola i pieprzem. Wszystko przykryc gruba wartswa zoltego serca z cebula. Na wierzch ziemniaki, dodac na te ziemniaki troszke masla.
Wstawic do piekarnika na ok 1-1,5 w temp. 180 stopni.

P.S. Ja wole kilka cienszych warstw ziemniakow posypanych serem i cebula. Ale to juz jak kto woli
Zobacz profil autora
Morgoroth




Dołączył: 17 Paź 2007
Posty: 329
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zewsząd

PostWysłany: Pią 18:20, 04 Sty 2008     Temat postu:


Zastoj macie.

Ja ostatio eksperymanetowalam w kuchni (domownicy zyja wiec chyba nie najgorzej) i uwierzcie mi ze najlepiej gotuje sie to po co nei trzeba isc czyli to, co sie ma pod reka Wink proporcji na oko i jezyk. I wychodzi o niebo lepiej niz z ksiazki kucharskiej
Zobacz profil autora
Pearl
Administrator



Dołączył: 22 Sie 2007
Posty: 1394
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Buckland (Sieradz)

PostWysłany: Pią 21:06, 04 Sty 2008     Temat postu:


Hmmm w Święta ciocia zrobiła sałatkę z bardzo prostych składników: papryka, ogórek kiszony, kukurydza, ser żółty, szynka, majonez, polecam.
Zobacz profil autora
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny

 


Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach